Kommunens arbete för folkhälsa
Vilhelmina kommun arbetar aktivt med folkhälsa, både generellt och till specifika grupper. Tidigare har en folkhälsosamordnare varit en del av detta arbete, men arbetet fortsätter nu genom samverkan och insatser från flera olika aktörer.
Folkhälsoarbete syftar till att främja hälsa och förebygga ohälsa. Målet är att uppnå en så god hälsa som möjligt i befolkningen och att den samtidigt ska vara så jämnt fördelad som möjligt. Då alla inte har samma förutsättningar till hälsa, är fokus på jämlikhet och jämställdhet viktigt. Arbetet sker både generellt till hela befolkningen och specifikt till utsatta grupper där extra insatser prioriteras.
Fokus för arbetet är att göra omställningen till ett mer systematiskt, långsiktigt, främjande och förebyggande arbete.
Kravet på samordning och samverkan är stor både inom och utanför kommunens gränser. Vi behöver alla hjälpas åt för att påverka de faktorer som har betydelse för hälsan – offentliga aktörer, privata aktörer, ideella organisationer och individer själva. Arbetet ska leda till lokala insatser för att främja hälsa.
Folkhälsopolitiska mål
Folkhälsoarbetet utgår från de Folkhälsopolitiska målen och är starkt sammanvävt med hållbarhetsmålen i Agenda 2030. I Region Västerbotten har vi samlat arbetet genom en avsiktsförklaring som ger en gemensam ambition och inriktning för folkhälsoarbetet, utifrån våra lokala förutsättningar. Prioriterade områden är jämlik och jämställd hälsa, psykisk hälsa och levnadsvanor.
Flera faktorer påverkar hälsan
Världshälsoorganisationen definierar hälsa som ”ett tillstånd av fullständigt fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande och inte enbart frånvaro av sjukdom”.
Begreppet ger förståelse för att det finns en mängd olika faktorer som avgör hur en människa mår. Vissa faktorer går inte att påverka så som ålder, kön och arv. Andra faktorer handlar om vårt sociala nätverk, levnadsvanor, levnads- och arbetsförhållanden och ytterst generella förhållanden i samhället. Dessa faktorer klargör att det går att påverka hälsan, både som individ och på samhällsnivå.
Ett sätt att beskriva vad som påverkar hälsan och dess fördelning i befolkningen är regnbågsmodellen.